dimecres, 30 de març del 2011

Construïm muntanyes! (16-03-2011)

Avui a la classe hem creat muntanyes amb relleu. Hem fet grups de cinc persones i hem portat tisores, cartró prim, cúters, cola d’enganxar i retoladors de colors.
En primer lloc, el professor de geografia ens ha donat dos fulls que representaven unes muntanyes sobre un pla, és a dir, sense relleu. Per tant, el primer que hem hagut de fer és distingir diferents nivells d’alçada de les muntanyes (resseguint-ho amb retoladors).
En segon lloc, un cop teníem diferenciada l’alçada de cada part de la muntanya, hem enganxat els fulls que ens havia donat el professor a un cartró que hem portat de casa. Hem utilitzat la cola d’enganxar.
En tercer lloc, faltava retallar pels diferents nivells de la muntanya, i així ho hem fet. Hem començat a retallar amb cúter, però com que ens ha semblat una tasca realment complicada, hem utilitzat el recurs de les tisores.
Finalment, havíem de construir la muntanya seguint un ordre amb els relleus i nivells d’alçada que havíem establert, per tant, vam alternar els relleus d’un dels fulls que ens va donar el professor amb els de l’altre.
Va ser una activitat molt divertida perquè ens vam poder fotografiar abans, durant i després de l’activitat i va quedar palès el nostre treball en equip. A més a més, va ser una experiència molt bona didàcticament parlant, una bona manera de treballar els relleus d’una muntanya a primària i una bona estratègia per captar l’atenció i motivació de l’alumnat. Algú de nosaltres va posar de manifest que el concepte de pintar i retallar el tenia una mica oblidat, atès que "se li va complicar una mica el tema".

Com diuen els italians: "un bon final justifica una existència", vet aquí el resultat:


Realment, vam quedar, tots plegats, molt satisfets del resultat final, però sobretot vam coincidir en què el millor va ser gaudir de l'experiència en si mateixa. La veritat és que tots nosaltres vam xalar força realitzant aquesta maqueta.

Corbes de nivell (14-03-2011)

La classe d’avui ens ha ajudat a comprendre millor les corbes de nivell dels mapes. A partir d'imatges de relleus muntanyosos que ens ha mostrat el professor, nosaltres hem hagut de traduir-los a corbes de nivell.

Les corbes de nivell, pel que no ho sàpiga, són línies que uneixen punts amb la mateixa alçada. Quant més juntes estiguin les línies, més ràpid augmenta l’alçada, i a l’inrevés. Així doncs, l’activitat consisteix en fixar-se en les diferents alçades que té cada muntanya i representar cadascuna amb una línia. Les alçades més petites les dibuixàvem amb corbes més grans i, dins d’aquestes, anàvem dibuixant progressivament les més grans, fins que arribàvem a l’alçada més alta de totes.
L'activitat ens ha semblat molt adequada perquè és senzilla per poder-la fer a classe amb els nens. Només cal utilitzar un llapis, un full i un suport digital per veure la imatge del relleu. És cert, però, que s'hauria de fer una petita introducció sobre les corbes de nivell perquè hi havia gent que no sabia el seu funcionament.

També hem d’explicar una altra activitat que hem fet avui. Amb aquesta, totalment diferent, hem après a observar el curs d’un riu. El professor ens ha donat una fitxa amb la representació d’un territori molt conegut per nosaltres, una part de la costa de Catalunya, mitjançant corbes de nivell. No hi havia res més que corbes i nosaltres hem hagut d’endevinar el recorregut per on passaven els diferents rius.

Aquesta activitat ens ha semblat molt més difícil i, ja sigui perquè tenim pocs coneixements en aquest sentit o perquè és massa complicada, no hem endevinat cap dels rius. Considerem que és un exercici una mica complicat pels nens perquè les corbes de nivell ja són difícils d’entendre i, a més a més, es complica notablement si han d’endevinar un riu. La nostra proposta és donar una altra indicació o pista i, amb això, que els nens puguin conèixer una mica més el mapa proposat. Possiblement seria una de moltes de la maneres per fer l'activitat més senzilla i que augmentés la possibilitat de conèixer de quin riu es referia.

Geografia urbana (09-03-2011)

Avui a la classe no ha vingut el professor habitual, en Xavi. Ha vingut una professora que es diu Victòria i hem fet un taller sobre geografia urbana. Hem utilitzat làmines amb diverses imatges d’una urbanització i, és amb això que hem vist la seva evolució amb el pas del temps.

Primerament, la professora ens ha repartit unes 10 o 12 làmines sense explicar-nos massa de què es tractava la dinàmica, per tant, quan ens ha dit que ordenéssim aquesta sèrie d’imatges hem pensat...”SE’NS COMPLICA EL TEMA”.

Segonament, un membre del nostre grup, Jaume I el conqueridor, que ha acabat recentment la carrera d’història ens ha ofert el seu suport incondicional i mitjançant els seus coneixements, nogensmenys, molt valorats per la resta del grup, hem pogut tirar endavant l’activitat. Així doncs, hem començat a ordenar les làmines segons les èpoques i no hem començat gens malament. S’ha de dir que la nostra destresa i habilitat sobre el tema no era excel·lent, però el treball en grup i els coneixements prehistòrics -força rovellats- han estat els punts clau de l’activitat.

Un cop finalitzada l’ordenança segons el nostre parer, ha estat el moment de la revisió final i la correcció. En general, no ha anat tan malament com semblava i, només hem hagut d’alternar un parell de làmines, res més.

Creiem que l’activitat va ser força interessant, ja que a nosaltres ens va ajudar a recordar coneixements d’història que teníem “abandonats”, però el més important és que és una dinàmica que pot ser molt positiva per treballar amb alumnes d’educació primària. És una estratègia molt educativa fer veure als nens que el món no ha estat sempre com el veuen avui en dia, és a dir que abans que hi hagués autopistes -pagades amb els peatges catalans- i automòbils, hi havia camins de sorra i carros arrossegats per animals, tot i que més d’un creia que Joana la Boja passejava pels carrers de Castella i Lleó amb un Ferrari.

Pràctica amb el Mapa (02-03-2011)

Avui, tot seguint amb la tasca del dia anterior, hem treballat força amb els mapes.
Primerament, hem pogut localitzar els diferents rius i muntanyes (pics més alts) que formen la geografia física de l’interior de Catalunya. Val a dir que algú s’ha quedat corprès adonant-se que els rius no van cap amunt, sinó que van de Nord a Sud, és a dir, que baixen Com a mínim tenien present que els rius duen aigua i no coca-cola. “NO ME HAGAS MAS REIR HOMBRE”.
Bromes al marge, per a més d'un buscar pics i muntanyes era més difícil trobar a Wally entre l' afició de l'arsenal . No obstant això, els Exploradors*Intrèpids n'hem trobat a dojo, a continuació citarem els més significatius:
- La Moleta (786m)
- Turó de Sant Joan (620m)
- Puigventós (594m)
- Turó de Cardús (569m)


Segonament, hem fet una petita introducció a les proporcions entre mapa i realitat i, tots plegats, hem pogut copsar que es tracta d’un mapa d’escala 1:50000, sense cap mena de problema
Tercerament, vam cercar al mapa diferents nuclis urbans de població, vam buscar relació entre el nucli urbà i el seu entorn (vies de comunicació) i la distància entre els diferents nuclis urbans presents al mapa.
En definitiva, crec que la majoria de l'aula vam assolir l'objectiu d'identificar símbols convencionals en sobre un mapa/plànol.

Carnaval amb relleu (28-02-2011)

Iniciant la setmana de carnaval, i al veient que tots anàvem amb corbata, en Xavi ens ha fet cinc cèntims de la història de la corbata. Amb tot, hem pogut arribar a la conclusió de què és un element purament decoratiu en tant que inútil. No obstant això, no portar-la el primer dia de Carnaval  era sinònim de dur el nas de vermell, per oposar-te a les normes del Rei Carnestoltes.
L'explicació, però, ha derivat en la història dels cavallers de l'edat mitjana i ens ha explicat quatre coses sobre els cavalls i les llances que duien. Tanmateix, ha fet esment d'una possible activitat per treballar amb els alumnes anomenada: "Crea el teu escut d'armes".
Després de totes aquestes explicacions, en Xavi ens ha portat uns mapes físics de corbes de nivell acabats de sortir del forn. La tasca va ser força senzilla (adequada a nens de primària) i va consistir en saber interpretar el mapa mitjançant la llegenda, situant els punts i elements que aquesta indicava al mapa en qüestió.

En aquesta sessió hem treballat, doncs, varis aspectes teòrics del treball amb mapes.
Per una banda, la identificació de contorns en un mapa (moltes vegades les coses es substitueixen i representen a través dels seus contorns).
Per altra banda, la convencionalitat. Aquesta fa referència als símbols que tenen un significat determinat. Existeixen tres tipus de símbols principals:
* Símbols lineals: representen estructures lineals.
* Símbols puntuals: representen un punt concret.
* Símbols zonals: representen una zona concreta (abasta més espai).


Cal dir que existeixen molts tipus diferents de símbols: senyals de trànsit, símbols meteorològics (sol, pluja, boira...), llegenda d’un mapa, etc. Tots ells alberguen una importància cabdal en el seu àmbit d’actuació i, per tant, resulta important que treballem tota aquesta simbologia amb els nens/es de Primària.

Geografia 2.0 [Google Maps & Google Earth] (23-2-2011)

Avui a l’aula hem fet una introducció a un parell d’aplicacions informàtiques mitjançant l’ordinador. El professor ha demostrat ser un entès del tema i un pioner de les noves tecnologies.
En primer lloc, hem observat el Google Maps. Es tracta d’un servei que ofereix mapes de ciutats de diversos països. A més a més, és complementat per imatges via satèl·lit. Hem buscat diversos punts de l’àrea metropolitana de Barcelona i d’altres punts del món, com ara Amsterdam.
Val a dir, que no ens va sorprendre gaire, atès que tenim el costum d’utilitzar aquesta eina quan realitzem viatges i/o excursions.
En segon lloc, vam descarregar el programa interactiu anomenat Google Earth. És un programa similar al Google Maps, però que es diferencia bàsicament pel fet que el Google Earth ofereix imatges en tres dimensions, a més a més d’imatges via satèl·lit. Tanmateix, Google Earth ens dóna la opció d’escollir els noms dels elements que volem que siguin representats al mapa i quins no (carrers, estacions, hotels...). 

En aquest cas, ens va semblar una experiència didàctica molt positiva, ja que et permet observar la realitat des d’una altra perspectiva (millor que la de Google Maps) i una bona proposta educativa per a treballar amb nens i nenes de primària.


Abans de despedir-nos, els [E*i] us deixem amb un petit tutorial sobre Google Earth. La veu de la narradora pot provocar una mica son. No obstant això, esprem i desitgem que estigueu ben atents i no us en perdeu cap detall, realment val la pena!

diumenge, 27 de març del 2011

Nocions projectives i pràctica amb la brúixola (21-02-11)

En aquesta classe hem parlat, en comunió amb la classe anterior, del treball de les nocions projectives en l’àmbit de l’educació primària. Bàsicament, cal saber que, en l’àmbit de la cartografia, tot el que veiem es reflexa al mapa des de dalt de forma simplificada. Resulta important que els nens s’acostumin a imaginar els objectes des d’una perspectiva no habitual.

Així mateix, cal concebre els plànols com una simple representació de la realitat. En aquests es substitueix la imatge de la cosa pel seu perfil. Cal dir, no obstant això, que quan treballem aquesta temàtica amb els nens de cicle inicial les siluetes representades seran molt generals i senzilles. Nogensmenys, a cicle mitjà les siluetes ja seran més diversificades i complexes. Finalment, a cicle superior ja podrem treballar amb un plànol complex.

Tanmateix, en aquesta sessió també hem realitzat una de les activitats més entretingudes i complexes que hem realitzat fins al moment. Aquesta activitat/pràctica estava encarada a aprendre a treballar amb la brúixola i, per fer-ho, s’ha dividit la classe en grups de 4 o 5 persones. Cada grup ha amagat un tresor en un lloc concret del campus de Mundet, tot situant-ne la seva posició amb mesures antropomètriques en un mapa. No obstant això, per arribar al tresor calia passar per varis punts delimitats en el mapa en qüestió i en cada un d’ells hi hem deixat un missatge escrit en clau.


Amb tot, si el grup de recerca del tresor seguia les indicacions del mapa i les pistes dels missatges en clau es podia trobar el tresor sense excessius problemes. Com ja hem dit anteriorment, aquesta pràctica ha estat molt divertida i educativa, atès que resulta importantíssim que sapiguem situar-nos i cercar objectes a través de les indicacions d’una brúixola. Aquest tipus de gimcana ha servit per treballar aquest tema d’una forma molt pràctica i, per tant, creiem que seria una activitat excel·lent per treballar l’ús de la brúixola i l’aprenentatge dels punts cardinals amb els nens/es de Primària.

dissabte, 26 de març del 2011

Nocions topològiques 16/02/2011

En aquesta classe d’introducció hem tractat les nocions topològiques que es treballen a l’escola dins de cada cicle. Com resulta obvi, en cada cicle es treballen diferents continguts topològics (de menys a més complexitat).

En primer lloc, quant a situació en l’espai, a cicle inicial es treballen conceptes bàsics com esquerra, dreta, a dalt, a baix, a la vora de, etc. Així mateix, resulta important treballar la posició relativa de les coses. Cal dir que pels nens de primària resulta complicat integrar aquests nous conceptes i, per tant, el professor/a s’haurà d’abastir de tot un seguit d’exercicis encarats a l’assoliment d’aquests nous coneixements.


En segon lloc, a cicle mitjà, s’aprofundeixen i amplien els aspectes treballats al cicle inicial. Tanmateix, s’introdueixen nous continguts com el de la cardinalitat (N, S, E,W), la situació en relació amb aspectes naturals (posta i sortida del Sol, l’estrella polar…), la brúixola, transversalitat amb l’àrea de matemàtiques quant al treball dels angles, graus, etc. Endemés, cal destacar la importància de plantejar les activitats en clau de joc, atès que aquest és una eina cabdal per tal que els alumnes assoleixin de forma significativa els continguts.


En tercer i últim lloc, al cicle superior, el grau de complexitat dels continguts treballats en cursos anteriors s’augmenta. En aquest, es treballen aspectes com la definició dels punts cardinals amb altres noms com la rosa del vents, mapes acompanyats d’una brúixola, localització de punts concrets d’un mapa en una situació natural, la utilització de les busques del rellotge per orientar-se, entre d’altres.
A tall d'exemple, volem inserir un video d'un reportatge del programa Temps d'aventura de TV3 , en el qual participa un company nostre -Pol Ràfols- i ens mostra com funciona això de les curses d'orientació. L'hem trobat molt rellevant, vist que de cara al nostre futur com a docents podríem incorporar activitats d'aquesta índole o similars.


En conclusió, la sessió d’avui ens ha servit per diferenciar els continguts topològics que haurem de treballar, el dia que siguem mestres, a l’àrea de medi social i cultural en els diversos cicles de primària. Resulta important diferenciar els diversos continguts que es treballen en cada cicle per tal d’exposar-los de més bàsics a més complexos. Tanmateix, cal que tinguem en compte que molts d’aquests conceptes seran totalment nous i novedosos per molts dels nostres alumnes i, per tant, aquests necessitaran el seu temps per assolir-los de forma significativa. Així mateix, per integrar a la ret de coneixements aquests nous conceptes resultarà important partir dels coneixements previs del nostre alumnat per tal de poder reestructurar els esquemes de coneixement d’aquests.

Qui som nosaltres?


Exploradors*Intrèpids és un grup d'estudiants format al 2011 amb l'objectiu de descobrir els secrets que envolten el meravellós món de la geografia. Tots els membres pertanyem a l'antic Regne de la Corona d'Aragó, atès que els integrants del grup procedim d'arreu d'aquest territori:

Jaume I el conqueridor.

Quim Alfonso Miró de Iluro.

Cristina Mateos d'Esplugum.

Maria Figuerola d'Aragó.

Àldric Miró de Corneliam
.

El nostre objectiu és reflectir en aquest blog les experiències viscudes durant l'assignatura de Geografia que cursarem en aquest segon semestre del curs 2010 - 2011 d.c.

Des d'Exploradors*Intrèpids esprem i desitgem que gaudiu veient les nostres vivències. 



FINS A LA VICTÒRIA SEMPRE!