dimecres, 30 de març del 2011

Corbes de nivell (14-03-2011)

La classe d’avui ens ha ajudat a comprendre millor les corbes de nivell dels mapes. A partir d'imatges de relleus muntanyosos que ens ha mostrat el professor, nosaltres hem hagut de traduir-los a corbes de nivell.

Les corbes de nivell, pel que no ho sàpiga, són línies que uneixen punts amb la mateixa alçada. Quant més juntes estiguin les línies, més ràpid augmenta l’alçada, i a l’inrevés. Així doncs, l’activitat consisteix en fixar-se en les diferents alçades que té cada muntanya i representar cadascuna amb una línia. Les alçades més petites les dibuixàvem amb corbes més grans i, dins d’aquestes, anàvem dibuixant progressivament les més grans, fins que arribàvem a l’alçada més alta de totes.
L'activitat ens ha semblat molt adequada perquè és senzilla per poder-la fer a classe amb els nens. Només cal utilitzar un llapis, un full i un suport digital per veure la imatge del relleu. És cert, però, que s'hauria de fer una petita introducció sobre les corbes de nivell perquè hi havia gent que no sabia el seu funcionament.

També hem d’explicar una altra activitat que hem fet avui. Amb aquesta, totalment diferent, hem après a observar el curs d’un riu. El professor ens ha donat una fitxa amb la representació d’un territori molt conegut per nosaltres, una part de la costa de Catalunya, mitjançant corbes de nivell. No hi havia res més que corbes i nosaltres hem hagut d’endevinar el recorregut per on passaven els diferents rius.

Aquesta activitat ens ha semblat molt més difícil i, ja sigui perquè tenim pocs coneixements en aquest sentit o perquè és massa complicada, no hem endevinat cap dels rius. Considerem que és un exercici una mica complicat pels nens perquè les corbes de nivell ja són difícils d’entendre i, a més a més, es complica notablement si han d’endevinar un riu. La nostra proposta és donar una altra indicació o pista i, amb això, que els nens puguin conèixer una mica més el mapa proposat. Possiblement seria una de moltes de la maneres per fer l'activitat més senzilla i que augmentés la possibilitat de conèixer de quin riu es referia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada